Notes to viewers:

Writings in this blog is only my personal view. Feel free to comment..)

Tuesday, 31 July 2012

Doing the Impossibles

Memang impossible...
Tapi...saya just follow the flow...

xder surat, saya buatkan...
tempat, saya carikkan...

dalam x lebih dari 3 hari...
1000 hamper kene settle...
hmmmm....
Alhamdulillah...hari ni done!
thanks buat semua...
dalam bulan puasa ni mcm2 dugaannya...

settle dalam masa 3 jam...(--;)


Monday, 30 July 2012

Murtabak Feveret

Salam semua....


saya nak kenalkan makanan feveret saya di bulan pose...
selain popia kentang....


haa....nampak x?terpaksa amek gambar dr kejauhan...sbb org x bagi nyelit

haa....ni lerr die....murtabak goreng....kat tempat saya ni...siap ada nama...
Murtabak Goreng Along....heheheh.....tp mmg mantops...
nak order kene amek no okehhh

memang menyelerakan....pilihan ayam atau daging(dulu2 ada sardin)
boleh didapati dengan harga RM2.50 seketul...
didatangkan dengan sos cili special...

hmmm...saya bukan nak promote...nak citer je sy makan apa semalam...hehehe

selamat berbuka semua....:)

Thursday, 26 July 2012

Salam Ramadhan


Saya tahu saya terlambat...
Tapi baik ada dari x ada langsung kan?
Salam Ramadhan buat semua kawan-kawan...

Semalam 1st time tahun ni singgah pasar ramadhan...
tapi sbb cuaca terik sampai ke petang...
badan pulak lesu jek...xder rase nak amek gambar

tapi yang nyata...saya frust sbb popia goreng feveret saya dah xderrr!!!!
aduhhhh...mengidam2 saya...walaupun letih cam nak demam, sbb popiah feveret..saya gi jugak pasar tuh
tp...huhuhu...dah xderrrr...huaaaaaaaaaaaa

nak tunjuk gambar of coz laaa xder
popia kentang feveret saya...
panas2...fresh from kuali....
nampaknya kene buat sendiri...huhuhu....

Tuesday, 17 July 2012

Dalam 1 Malam

x tdo...
btolll...
xleh nak tdo...
kadang2 saya terjaga sbb stress...terbgn sbb pk kije
tp saya ada dgr juga...
Allah bangunkan tgh malam nak kita beribadat kepadaNya....

Monday, 16 July 2012

Dalam 2 Hari

dalam 2 hari di hujung minggu...:)

Sabtu...dapat spend time dengan besties...yeaayyyy...release tension jap...
gi Rawang...had sushi for lunch...kat Aeon Rawang...actually bukan sushi pon...
saya amek fry set jek...n fried salmon skin(x puas hati sbb x rangup...suruh reheat pon x rangup lagi)
saya punye...nyumss.
member punyer...meal...udon kot...xder lak pics
time ni cam xleh nak bangun...huhu



memule plan nak makan jek...pehtuh rase x release2 lagi ketensionan...so...kitorg g laa beli tiket wayang...tengok kartun...seblom tu member saye berminat nak derma darah...cek2...hemoglobin x cukup...err...something like that laa...saya plaks...eh..lepass plakss..hehehe


da 10 tahun x derma darah


semalam pergi kenduri kawen...2 rumah yerr...
sempat ke uitm 3 kali...amek, anta adik n amek barang
rumah pertama...alamak...semua lauk saya suke...maka harus amek semua...ada ikan 3 rase kot, daging tetel masak asam pedas, daging salai masak lomak cili api, ayam goreng, kerabu mangga...haishhhh...amek rase x cukup jekk...



sedapnyerr...semua kene kat tekak saya


mintak maaf laaa pada mak budak ni...saya amek gambo die...comel sgt


Kenduri ke2 boleh tahan gak...tapi sebab dah terlampau kenyang...saya kontrol sket...hehehe...xder gambar laa plak...lauk ayam masak merah, kari daging, acar nenas...ada plak mee rebus...sedap plak tuh...goreng pisang, tepung pelita, cendol(due2 rumah pon ada)....fuh....

petang tu saya ke PD hantar barang2 adik saya lagi sorg...seblom tu sempat ke Tesco amek kek&mini pavlova yang saye saje order...lupe plaks amek gambo...nanti sy tepek..sedaaappppppppp

Balik dr politeknik...singgah makan di sini...Restoran Singgah Makan, PD
request dari parents saya...sbb diorg da penah makan sini...n sgt2 puas hati
memule dah masuk...tapi bapak saya kata lain ni(layout rest da tukar kot)
da jalan lbh kurang 3km...saya kate...patah balik le...sbb cam dah xder rest mcm tu..
setuju pulak diorg...rupa2nya betul rest td...hehehe



nak amek gambo lampu tu sbenarnye...tanglong bentuk air balloon

nasi goreng daging black pepper...sedaaaaapppp sgt...sy suke

saya punye...nasi goreng cili padi...sedapppp

menu lain mee goreng hailam + nasi kerabu...semua dalam  RM25++....murah sbb penuh dengan inti(daging ayam+udang+sotong)....cuba laahhh

Dalam 20 Minit


Ini berlaku hari jumaat yang lepas
dalam 20 minit...dari seksyen 7 
sempat saya ke bank, membeli kerepek dan mencuci kereta...heheheh


hmmm...nampak x?x clear sgt sbb dr dalam kereta

ho yeahh...6 org tolong cuci kereta

tempat basuh kereta ni saya suke sebabnyer?sebab...sangat cepat bagi org2 yang senantiasa nak cepat macam saya. masuk kedai n tunggu kete kene sembur n disabun...dok diam2 dalam kete...jalan ke depan sket...baru diorg soh trun...itupun kalo nak vacum...harga promotion sampai 15/7/12...rm5..heheh...lagi laaa saya suke...tp post ni dah terlepas tarikh laa plak...

tokey2 pon tolong cuci sekali(amoi2 tuh)...maybe sbb tgh promotion time kan...lps promotion naik harga...tp sy still suke sbb cpt...tempat...kat sek15 shah alam...dataran automobil..berderet gak kedai basuh kereta kat sini...sebelum ni punya laaa susah nak jumpe kat shah alam ni....

depan public bank
sebelum saya basuh kete...sempat sy gi bank and membeli kerepek2 dengan pakcik ni...sbenarnye bukan pakcik ni je yang meniaga depan2 bank...ramai lagi makcik2 yang meniaga depan bank sekitar shah alam ni.ada yg bawak dari kedai ke kedai.semua orang2 tua. pernah sy dgr, mereka ni dr rumah org2 tua...meniaga kira untuk dapatkan duit sampingan. mmg tersentuh hati kite tgk..:(...lagi tua dari bapa saya agaknya...bersyukur btol die kalau ada org singgah...

sedap gak kerepek ni...:)

Thursday, 12 July 2012

Terima Kasih n Good Luck CC


Lebih 2 tahun lepas...saya menyertai government(setelah lebih 7 thn kerja swasta)
Seriously...sgt culture shock...
saya juga pernah cerita pasal perbezaan sistem through experience saya kerja swasta and government ni..

Dari segi budaya kerja...
Masa dekat private dulu...memanglah masing-masing berlainan pangkat
tapi...xder laa rase perbezaannya...sbb mmg saye boleh tolong kije die...die tolong saye...
n saling memerlukan...panggil pon nama jek..jerit je kalo nak senang...
tempat duduk pon sekali...g makan ramai2 sekali
discuss nak buat program sekali...x pernah pulak terfikir yang die ni pangkat apa...die tu pangkat apa...
saye mmg enjoy btol kerja tempat sy seblom ni...
kami jadi close...mmg diakui...mcm2 perangai...tp ada yang mengingatkan...
so...terkawal laaa kata2 x elok...gossip2 ni pon jarang...
lagi satu sbb agaknya kami perempuan ni x ramai...yang ramai lelaki...

Masuk je government...dengan umor yg agak lewat ni...hmmm...terkejut
mule2 pasal panggilan...heee...memule dengar sangatlaaa kelako...
geli telinge...kene panggil cik, puan, tuan, etc...
skang dah terbiase...kalo org panggil kakak...rase pelik plaks...ahahaha

awal2...saya mengaku susah gak nak make friend kat sini
saya seorang yang peramah...tp bile reaction dr org lain cam x inviting...i stop trying
tp..Alhamdulillah...ada beberapa org di unit yang saya tugaskan...sgt2 membantu
sy enjoy sgt dgn diorg...senang bercakap, berbual, plan kije ngan diorg ni...
walaupun diorg ni veteran...
ada org kata...org veteran xleh nak harap buat kije...x produktif
lain plak dgn saya, they are impressive...
saya anggap diorg macam kawan...saya respect diorg...n saya selalu minta tolong diorg
diorg sgt berpengalaman...penuh ilmu di dada....penuh disiplin

salah seorangnya cc
...kadang2...cc tempat sy luahkan ketidakpuasan hati saya
senangnya cc...saya mintak buat apa pon..."Bolehhhhhhh"
bila salah seorang team saya sakit...kanser...saya umpama patah tangan
kerja semua bertimpa atas saya...x lain x bukan...cc laah saya harapkan
nak harapkan yang lain...hmmmm...belum boleh sgt lagi...

cc orang masjid...mmg sibuk dgn aktiviti masjid...
saya paham...saya x kesah pon die dtg lambat...or kene keluar makan cepat
sbb kalau saya mintak die buat...die akan buatkan...
dan banyak kije saya cc settlekan...

tp....arini ari last cc.....pertukaran normal...
cc mintak cuti plak tuh...nak ke kelantan katanya...kwn dah belikan tiket
sempat jugak laaa sy bagi ucapan sepatah dua kata pada cc...hehe...personally
semoga berjaya....terima kasih atas segala tunjuk ajar, teguran, bantuan cc...x akan saya lupa
sy akan sentiasa berhubung dengan cc...mintak bantuan cc....dan saya harap cc juga camtu....
semoga cc berjaya dunia dan akhirat...dan sentiasa dirahmati Allah...

Wednesday, 11 July 2012

Memutuskan Silaturrahim

Saya terbaca status fb kawan saya hari ini...
"komen status org kat fb tapi die x reply...tapi reply plak komen org lain.dah banyak kali dah.baik jangan komen. serupa cakap dengan dinding"(sket lebey kurang laaa)

mengingatkan saya tentang kisah saya pula...

Ada seorang kawan...semenjak dari zaman sekolah menengah
kami ni selalu sgt duduk satu kumpulan...
sehingga kami tubuhkan kumpulan bernama "6 Jahanam"
ahahaha...sampai ustazah nampak kami tulis kat meja...marah die...

Nak dijadikan cerita...antara saya dengan kawan saya (saya namakan S)
selalu jugak berkongsi cerita...pendek kata...dia antara kawan baik saya
saya pon selalu ikot S balik rumah
selalu ada sesi luahan perasaan

Namun bila zaman universiti(lebih 10 thn lalu)...mmg agak renggang
ialah...zaman tu saya belum ada hp(saya dah kerja baru beli hp)
tapi...bila dia mendirikan rumahtangga, dapat juga saya bertemu dgn kwn saya ni
dan hubungan kembali terjalin bila ada hp dan fb

saya akui mmg agak sukar bertemu sbb die dah berkeluarga
tapi bila dia ajak jumpe...saya excited juga
saya akui...saya ni kalau dah sampai rumah...susah untuk keluar
tapi masa kami plan jumpa, saya gagahkan diri keluar rumah...ahahahaha
tapi...saya agak terkejut...bila berjumpa..ada agenda tersembunyi...
suami S pun ada...nak jual barang rupanya
tapi saya yakin...n saya nak percaya...yang S mmg nak jumpa saya
saya x kesah pon...sbb suami S pon ok n selamber...sekepala kata org

walaupun x beli...hubungan kami masih baik...Alhamdulillah
S selalu tukar kerja...selalu jugak kami ber msg dalam fb
namun...msg terakhir S tidak saya balas sbb terlalu sibuk n hp saya ni bukan selalu ok nak berfb...line kejap ada kejap xder..masa tu S ajak jumpe lagi...saya kata nanti sy cek...tp...sampai ke sudah sy x bgtau die...(saya lupe langsung sebenarnya)

hinggalah awal tahun ni kalau x silap saya...kawan2 sekolah aturkan reunion
excited jugak...saya bayar duit n plan nak pergi
namun, xder rezeki saya utk hadir...saya ni driver keluarga...so...kalo parents saya nak ke mana2...saya laa yg bawak.

S dtg...n pada ketika itulah kawan saya dpt tahu S menghidap kanser darah
sedihnya saya...terkejut...n jadi sebak sgt...cam hilang semangat pun ada...
kawan2 plan kumpul duit untuk S....time diorg jumpe S...sy bekerja...x dpt join

saya pun msg S dalam fb....
x berbalas...
saya perhatikan...kalau ada status kawan2 lain...mmg die akan menyampuk
die akan balas n so on...n die yang selalu komen dalam status kawan2 fb sy yg lain
namun msg saya yg dah 4 bulan masih x terbalas...n status sy x pernah die nak komen

sedih...memang sedih...saya xder keberanian nak tulis kat wall S
takut tambah kecewa
n S nampaknya mmg x kesah pon ...memang niat S ke?

panjang pulak kisah sy arini...sbb dah teringat...saya luahkan....




Tuesday, 10 July 2012

Sabarlah Wahai Hati

Bile kije banyak pending...mulalah serba serbi x kena
Mmg sy akan stress
n bile stress saya akan makan....huhuhu
so...mana diet saye selama nih??
dah kelauttttt

Tgk org pakai korset....teringin...tp ada org advise baik jgn...
kang x terlarat nak pakai...
lagi satu ada jek org pakai x surut2 ponnnnn

Skang produk slim terbaru pon banyakkkkkkk
tp...alahai...kalau x komited...naik gak
bukan x penah try dulu
pernah try *****life....sebulan turun 7kg tuh...
tp...x mampu laaa nak beli bulan2...
bukan murah yerrrrr...sebulan 2k++
so...bile dah stop tuh...huuuuuuiii...mencanak2 naiknyerr

hmmmm...berbalik kepada topik...
sy sgt stresssssssss
benda urgent kene hold....adoiiiiii
pehtuh org sekeliling dok push mcm2...
tolong laaa bg privacy skett....sy balik umah nak rest...
tup2 org tepon...nak kenalkan org ni...org tu...
aiyoooooooooooo
dlm masa yang same leh plakkk org bbm kol 11 tanye psl kije
aiyakkk...x ckp2 ke ckp kat opis?huhuhu

dah laaa....tido lagi baik....

Monday, 9 July 2012

Jadual yang Senantiasa Penuh....



Balik kije jumaat dah malam....
sabtu pagi gerak ke melaka...ada kenduri...drive...
waktu kenduri tolong basuh pinggan, bungkus lauk berkat, kemas2 dapur...
fuhhh...dalam berpeluh2 dan berbau lauk tu...
drive kete balik ke klang....sempat singgah umah makcik2...

sampai maghrib drive pegi amek kek
lps solat adik beradik lain dah sampai...
celebrate birthday insan teristimewa....ibu...
makan2...minum2...tup2...dah kol 2 pagi

esoknya lepas subuh xleh nak tolong dah...tdo balik
kol 10 bangun...menyental depan umah..
dengan keadaan air yang kene tunggu 20min baru baldi penuh...
sidai baju...lipat baju...
menyapu...mengemop...
kumpul brg2 plastik n kotak2 kat umah...g jual
smpt ajar adik drive kete kejap
gi dapur plak...siang bawang(atau bahasa baiknya kupas bawang)
basuh baju yg kene basuh tangan plak...
gi anta ibu g masjid...

hmmmm....by kol 10...tgn n kaki lenguh semacam
rase cam nak demam...
kunci jam nak sahur...x larat sgt nak bangun...
melalu je leee.....

arini...malas nak bercakap...monday blues...
tp xleh layan...kije bertimbun2...huaaaaaaaaaaa

Friday, 6 July 2012

Motivasi Pagi

Bukan maksud saya nak menunjuk atau apa...
Saya pagi-pagi suka dengar ikim.fm
especially motivasi pagi..
dan baru je berakhir pagi ni....sesi dengan Ustaz Ibit Irawan Liew Abdullah
(harap x salah ejaan)
kadang-kadang hati sangat tersentuh...

pagi ni pasal mensyukuri nikmat Allah
kadang-kadang kita tgk orang tu sangat pandai bercakap
tiba-tiba Allah tarik nikmat bercakap...hmmm x terbayangkan

ada org nikmat jadi kaya raya...
bila Allah tarik nikmat kesenangan tu cemana?

tu sebab kita kene sentiasa bersyukur
ustaz cerita mengenai seorang ustaz yang pergi masjid...
ada anak 10 orang hafiz dan hafizah...
balik dari masjid, hilang rumahnya dan keluarganya sekelip mata dalam kebakaran
boleh bayangkan x betapa sedihnya...
tapi...Allah dah tetapkan...redha dan bersyukurlah...
jangan sesali...Allah yang control semua...

sedikit tips dari ustaz...
bagi mengurangkan beban hutang2 bertimbun...
amalkanlah...
sebelum masuk rumah...bagi salam, Al-Ikhlas 3x dan berselawatlah...
sebenarnya ini amalan...tp manusia ni kalau susah baru teringatkan?

itu apa yang saya ingat dari pengisian pagi tadi...
kalau salah tu harap perbetulkan...

p/s: saya cuba guna schedule untuk blogger. jadi saya x pasti bila post ni keluar. sbb sy pon x sure nak adjust timing kat mana...adoyaiii...:)

Thursday, 5 July 2012

post yang hilang....

Salam Syaaban

Sebenarnya saya ada update beberapa kali...
Tapi nampaknya blogger bermasalah....
hasilnya sy mmg x jumpe post2 saya tuh...
tgk list reading list saya...senang je nak bukak n bace..
tp saya nak masuk post sy...mak aih...lama betul tunggu...

Anyway...minggu ini saya belajar banyak bende baru
1st time nak buat sebutharga or tender

Dalam masa yang sama...
cabaran datang bergolek-golek
dgr kata nama disebut-sebut dalam meeting besar(saya xder)
kawan2 dtg bertanya dan nasihatkan saya banyak bersabar
InsyaAllah...saya akan terus bersabar
itulah cabaran bekerja
tp...saya x risau pun..saya redha
sbb saya yakin apa yang saya buat betul...
x boleh la saya nyatakan disini...sulit yerrr...

btw...mari tenangkan hati sambil tgk gambar2 yang menenangkan jiwa...
Anak buah saya...kembar x seiras...<3