Notes to viewers:

Writings in this blog is only my personal view. Feel free to comment..)

Friday, 29 July 2016

Budak Sekolah di Restoran Makanan Segera

Tengahari tadi kami ke restoran makanan segera 'drive thru' je
Malas nak fikir nak parking dan tunggu makanan
Tapi...last2 kami parking dan turun untuk makan juga sebab malas nak cari tempat makan lain

Terkejut tengok restoran yang penuh
Hari Jumaat yer
Lebih 70% adalah Melayu..
Lebih 80% adalah budak sekolah
penuh...meja di tingkat atas dan bawah

Budak sekolah yang pakai baju sekolah
Bawa beg sekolah
Bawa buku sekolah
Ada yang siap acah-acah buat homework disitu

Being an adult ..saya agak kurang selesa...
Jumpa satu meja berkembar...satunya ada 2 budak perempuan
satu lagi kosong
saya hanya pandang mereka..
Berbaju sekolah...dengan buku sekolah terbuka di atas meja
dan....
mereka pandang saya balik...sambil sebelah kaki diangkat dan diletakkan ke tepi tingkap
nampak tak mahu mengalah dan menjeling
biadapnya saya rasa

Gigih tak saya lukis?hahaha

di satu hujung lagi..sekumpulan remaja perempuan berborak dengan suara yang kuat
menjerit-jerit..sambil bergelak ketawa...dan bertukar-tukar telefon bimbit
saya perhatikan nampak sengaja dibuat-buat
mungkin sengaja menarik perhatian sekumpulan remaja lelaki di meja belakang

di satu sudut yang lain pula...sekumpulan remaja sekolah...berbaju sekolah juga
lelaki dan perempuan...berbual...sambil minum-minum....nampak tiada makanan
mungkin berpasang-pasang...tapi kami agak jauh...jadi tak nampak betul

zaman saya dulu...pergi restoran makanan segera hanya sebab tempat berkumpul
tak mampu nak makan...
lagipun...tak ada masa nak pergi sana...sepanjang masa sibuk di sekolah...
tambah2 kami di sekolah asrama
saya rasa...quote yang saya jumpa ni tepat sekali


dalam masa yang sama...saya sedar cabaran membesarkan anak dizaman teknologi ini
amat mencabar...dan adab nampaknya semakin hilang bila terlalu taksub dengan teknologi
Bertapa bertuahnya saya sempat merasa zaman bermain...semat merasa zaman tiada gajet
Masa terasa lebih berharga

Wednesday, 20 July 2016

Industrial Training...Praktikal

Assalamualaikum

Pagi ni saya panggil pelajar praktikal di tempat saya...senang cerita...nak bagi kerja
Gambar Hiasan...Jamuan Teh Diraja 2014


Pada mulanya ada 2 orang...seorang lelaki dan seorang perempuan...
tapi pagi ni...hanya yang perempuan yang ada
Ini sikit lebih kurang conversation saya dengan dia

Saya: Mana lagi sorang?
Dia  : Dah naik atas(unit lain)
Saya: Aiii...x maklumkan saya pun?
Dia  : Ingat dah tau...dah bagitau..kakak...(x sebut nama sesiapa)

Saya: Ok..xpe...saya nak awak buat sistem untuk filing ofis ni
Dia  : hmmmm...(sambil senyum kelat)
Saya: Kenapa?Awak ambil IT kan?xder laa kosong nanti log book tu
Dia  : Sy blajar untuk technician je...sistem saya x reti
Saya: Eh...x payah lah yg susah-susah...buat guna excel je...tau guna kan?
Dia  : Tau...
Dia  : Saya pon macam nak cari tempat lain...lecturer bagi 2 minggu
Saya: (Tepuk dahi)

Ni bukan kali pertama saya dapat spesis tolak kerja ni
Sebelum ni lagi best...sepatah pon xnak ckp...xnak tolong kerja2 kami
Dia tahan duduk n mengadap laptop dia..kadang2 tgk youtube
tapi time makan2 dia join..
Sabarrrrr je laaa

Tapi ada juga yang sepenuh hati buat kerja...walaupun jauh simpang dr apa yang dia belajar
dan apa yang buat sy terkejut...pelajar yang banyak membantu ni...
rupa2nya banyak kali dapat Dean's List...nampak macam main2 aje

Bila dah lama bekerja ni..ini yang saya nampak
Sepatutnya...pelajar gunakan sebaiknya peluang untuk tengok dan experience dunia kerja
x semestinya apa yang kita akan kerja dan buat apa yang kita belajar
cabang ilmu tu luas...jadi x perlu memilih
Tapi...ramai pelajar yang sy jumpa..sgt2 memilih...dan berani untuk kata tidak...hmmm

Sy sendiri nampak sangat dah terpesong jauh
Tapi time praktikal...sy layan...semua saya buat
sy jadi operator...siap pergi makan lambat...kene berebut dengan operator lain
sy jadi technician..sy jadi planner...eh...semua sy buat
sy x boleh duduk diam...dengan semua orang sy mintak kerja
Alhamdulillah lulus dengan cemerlang..:D




Sunday, 10 July 2016

Selamat Hari Raya 2016

Dah raya ke 6
Kena masuk kerja...bertabahlah
Mata mengantuk...mana taknya...dah biasa tidur balik lepas subuh

Ambil cuti Isnin dan Selasa sebelum raya...
plan asal nak berkemas habis-habisan
Tapi...sampai pagi raya pon tak siap kemas lagi
Tak larat sungguh nak berkemas waktu siang
Panas sangat...badan mudah letih..
Kudrat pon dah tak ada...iyalah..tenaga perempuan mana kuat sgt
Malam pulak..selain terawih...banyak lagi nak kena buat

Semua adik beradik pakat raya dulu di rumah mertua masing-masing
Ibu kata elok juga...kemas rumah tak siap-siap
Jadi...ada lah masa sikit :D

Tapi nak dekat asar...rumah penuh...
Tak cukup dengan itu...ada pulak gerombolan kanak-kanak datang beraya
Plan nak bagi duit raya je...tapi nak mintak minum katanya
Jadi...merekalah 1st tetamu raya kami

Seperti tahun-tahun sebelumnya juga...saya hanya jadi orang dapur
Baju raya pun tak sempat nak pakai
Nak bergambar barulah terhegeh-hegeh cari baju

Semua kanak-kanak meragam di Hari Raya..nasib baik Jannah boleh tidur

Ini budak manyak ragam...ada aje

Si kecik ni lagi laaaaaaaaa

Hari raya pun...baju still kena basuh...(^^);

Susah betul nak amik gambar dia ni

Gambar saya tak ada lah pulak...tak apa lah...memang tak minat bergambar
Muka pun comot sentiasa..hahahah