Notes to viewers:

Writings in this blog is only my personal view. Feel free to comment..)

Wednesday, 20 July 2016

Industrial Training...Praktikal

Assalamualaikum

Pagi ni saya panggil pelajar praktikal di tempat saya...senang cerita...nak bagi kerja
Gambar Hiasan...Jamuan Teh Diraja 2014


Pada mulanya ada 2 orang...seorang lelaki dan seorang perempuan...
tapi pagi ni...hanya yang perempuan yang ada
Ini sikit lebih kurang conversation saya dengan dia

Saya: Mana lagi sorang?
Dia  : Dah naik atas(unit lain)
Saya: Aiii...x maklumkan saya pun?
Dia  : Ingat dah tau...dah bagitau..kakak...(x sebut nama sesiapa)

Saya: Ok..xpe...saya nak awak buat sistem untuk filing ofis ni
Dia  : hmmmm...(sambil senyum kelat)
Saya: Kenapa?Awak ambil IT kan?xder laa kosong nanti log book tu
Dia  : Sy blajar untuk technician je...sistem saya x reti
Saya: Eh...x payah lah yg susah-susah...buat guna excel je...tau guna kan?
Dia  : Tau...
Dia  : Saya pon macam nak cari tempat lain...lecturer bagi 2 minggu
Saya: (Tepuk dahi)

Ni bukan kali pertama saya dapat spesis tolak kerja ni
Sebelum ni lagi best...sepatah pon xnak ckp...xnak tolong kerja2 kami
Dia tahan duduk n mengadap laptop dia..kadang2 tgk youtube
tapi time makan2 dia join..
Sabarrrrr je laaa

Tapi ada juga yang sepenuh hati buat kerja...walaupun jauh simpang dr apa yang dia belajar
dan apa yang buat sy terkejut...pelajar yang banyak membantu ni...
rupa2nya banyak kali dapat Dean's List...nampak macam main2 aje

Bila dah lama bekerja ni..ini yang saya nampak
Sepatutnya...pelajar gunakan sebaiknya peluang untuk tengok dan experience dunia kerja
x semestinya apa yang kita akan kerja dan buat apa yang kita belajar
cabang ilmu tu luas...jadi x perlu memilih
Tapi...ramai pelajar yang sy jumpa..sgt2 memilih...dan berani untuk kata tidak...hmmm

Sy sendiri nampak sangat dah terpesong jauh
Tapi time praktikal...sy layan...semua saya buat
sy jadi operator...siap pergi makan lambat...kene berebut dengan operator lain
sy jadi technician..sy jadi planner...eh...semua sy buat
sy x boleh duduk diam...dengan semua orang sy mintak kerja
Alhamdulillah lulus dengan cemerlang..:D




No comments:

Post a Comment